Logo

Φορολογικές Δηλώσεις

- Είστε μισθωτός ή συνταξιούχος;
- Κουραστήκατε να περιμένετε σε ουρές της εφορίας;
- Αναρωτιέστε για τις αλλαγές στο σύστημα;

 


Υποβάλουμε τη φορολογική σας δήλωση και άμεσα παραλαμβάνετε αντίγραφο της δήλωσης και του εκκαθαριστικού σας σημειώματος!


Κλικ εδώ για τη φορολογική σας δήλωση >>

 

Νέα

Μετατροπέας Νομισμάτων

Μετατροπή 

Σε

  

Υπολογιστής Δανείου


Ύψος δανείου:

(Χρήση . για δεκαδικά)
Διάρκεια:
χρόνια
Επιτόκιο:
%
Μηνιαία Δόση:
EUR
Ποσό πληρωμής:
EUR
Με ποια σειρά θα κουρεύονται χρέη-πρόστιμα εφορίας
Πέμπτη, 17 Νοέμβριος 2016 10:11
PDF Εκτύπωση E-mail

Ένα βήμα πιο κοντά στο να συμφωνήσουν στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, βρέθηκαν κατά τη «μαραθώνια» διαπραγμάτευση τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών (δανειστών και οικονομικού επιτελείου).

Η «διαπραγματευτική ημέρα», ήταν «αφιερωμένη» στη συζήτηση επί της πρότασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) που αφορούσε στο ποιες και στη σειρά ιεράρχησης των οφειλών προς το δημόσιο που θα «κουρεύονται».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΓΔΕ πρότεινε να διαγράφονται ιεραρχικά τα πρόστιμα, οι προσαυξήσεις (τόκοι), οι παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) και να έπεται η κύρια οφειλή (κεφάλαιο).

 

Αντίθετα επιχειρηματολόγησε και πρότεινε να μην υπάρξει ως σχετική διάταξη στο νόμο, η πρόβλεψη διαγραφής των παρακρατούμενων φόρων, δηλαδή του ΦΠΑ και του ΦΜΥ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση της ΓΓΔΕ και τα στοιχεία που παρέθεσε ήταν αρκούντως τεκμηριωμένα, ώστε να πείσει τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ότι δεν χρειάζεται η πλήρης αλλά η στοχευμένη «απελευθέρωση» των διαγραφών.

Υπενθυμίζουμε ότι η αρχική διαπραγμάτευση ξεκίνησε με τους δανειστές να ζητούν τη διαγραφή κάθε είδους οφειλής προς το δημόσιο και το οικονομικό επιτελείο να δέχεται μόνο το κούρεμα των προστίμων και των προσαυξήσεων.

Τα στελέχη της ΓΓΔΕ εξήγησαν και κατέθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι επί του πρακτέου δεν θα χρειαστεί ποτέ να διαγραφούν οφειλές για ΦΠΑ και ΦΜΥ. Όχι γιατί αποτελεί, όπως ανέφεραν, «ηθικό ζήτημα», αλλά διότι η διαγραφή των συγκεκριμένων οφειλών με βάση τα στοιχεία που διαθέτει το ελληνικό δημόσιο, θα προϋπόθετε ένα συνολικό κούρεμα της τάξεως του 80%-90%, κάτι που από όλες τις πλευρές κρίνεται μη ρεαλιστικό, αν όχι επίμεμπτο.

Από τα πολύστηλα excel που παρουσίασε η ΓΓΔΕ στα τεχνικά στελέχη των δανειστών, προέκυψε ότι οι ανακτήσιμες οφειλές προς το δημόσιο δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ. Μάλιστα, κατατέθηκαν και συγκεκριμένα στοιχεία ότι τα 30 εκ των 80 δισ. ευρώ οφειλών προς το δημόσιο προέρχονται από «νεκρά» ΑΦΜ, δηλαδή ακόμη και από επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους εδώ και δεκαετίες αλλά δεν έχουν κλείσει τις εκκρεμότητές τους με το ελληνικό δημόσιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρουσίαση της ΓΓΔΕ επέφερε την ικανοποίηση των δανειστών, οι οποίοι δήλωσαν ότι συμφωνούν επί της αρχής.

Ωστόσο, η συζήτηση επί των προτάσεων της ΓΓΔΕ σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα συνεχιστεί, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών ζήτησαν χρόνο να τις εξετάσουν διεξοδικά και στη συνέχεια να υποβάλουν τις σχετικές εισηγήσεις στους επικεφαλής, ώστε η διαπραγμάτευση να μεταφερθεί σε ανώτατο επίπεδο, κάτι που αναμένεται εντός των ημερών, ενδεχομένως και αύριο.

Ανοιχτά και άλλα ζητήματα

Αν και στο θέμα των διαγραφών των οφειλών προς το δημόσιο διαφαίνεται ότι θα υπάρξει συμφωνία, ένα άλλο θέμα που μένει προς διευθέτηση είναι η διάρκεια ισχύος του νόμου. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προτείνει ο νόμος να ισχύσει για δύο χρόνια, εν αντιθέσει με τους δανειστές που απαιτούν η διάρκειας ισχύος να είναι το ένα έτος.

Ενδεχομένως η χρυσή τομή να είναι η μέση της διαφοράς που χωρίζει τις δύο πλευρές, δηλαδή οι 18 μήνες, ωστόσο το χρονικό πλαίσιο που θέτουν αμφότεροι είναι μη ρεαλιστικό τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα, όσο και για το δημόσιο και τους λοιπούς πιστωτές, καθώς ο αριθμός των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών με «κόκκινα» δάνεια υπολογίζεται ότι ανέρχεται σχεδόν στις 400.000.

Βέβαια δεν θα κριθούν όλες βιώσιμες, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των υποθέσεων που θα πρέπει να εξεταστεί κρίνεται μεγάλος για να περαιωθεί εντός των χρονικών ορίων που διαπραγματεύονται οι δύο πλευρές.

Πηγή: Euro2day.gr